Limburg

 

 


 

Neerpelt

  • Datum: elke maandag en woensdag gratis begeleide lange wandeling (schoeisel optioneel)
    Locatie: Grote Heide 106C
    Tijd: 10.15 - 11.45
    Kosten: leskaart vanaf € 85,-
  • Check altijd de website www.alignmentlab.eu voor roosterwijzigingen.
  • Begeleider: Mina van Brunschot Aanmelden


Meer van jezelf bewegen - anders bewegen - beter bewegen

Daphne vroeg me om eens te vertellen over mijn docent Katy Bowman.

Mijn studio in Pelt(B) genaamd alignmentLAB, is een “fitness-boetiek” voor training en workshops in kleine groepen. Op ’t LAB kun je trainen op pilatesapparaten en in groepslessen met kleine oefenmaterialen zoals ballen, blokken, gewichten, stretchbanden. Buiten ’t LAB kun je met me (blote voeten) wandelen en buiten oefenen, nu nog op de lokale “fit-o-meter” en vanaf volgend jaar in het voedselbos in aanleg bij ’t LAB: klimmen, hangen, gooien, springen, kruipen, rollen! Het is ongeveer 20 minuten wandelen tussen de velden naar het Hageven/de Plateaux, dat deel uitmaakt van het grensoverschrijdend natuurgebied Groote Heide met zijn heerlijke zandgronden, de Dommel en de hei. Een traktatie voor je blote voeten! 

Sinds 2006 geef ik pilatestraining (mat en apparaten) en heb ik me ook verdiept in andere oefenmethoden zoals stretching, psoas-exploration, Anatomy in Motion, MovNat, BrainGym en in leefstijl met de cursus Salutogenese. In de wekelijkse lessen krijg je een mix van oefeningen: “oergezond bewegen” met als basis de uitlijning volgens de visie van Katy Bowman. 

Ik kan me niet meer precies de dag herinneren dat ik op internet voor het eerst een artikel van Katy Bowman las. Wat ik nog wél precies weet, is het gevoel toen ik haar uitlijningstips toepaste. Een trekkend en onaangenaam gevoel in mijn heupen, knieën en voeten. Dat kon toch niet kloppen? Iets zei me dat het belangrijk was. Helaas kon ik de link naar het artikel niet terugvinden.

Niet veel later, in de podcast van psoas-expert Liz Koch, bij wie ik ook nog steeds cursussen volg, hoorde ik weer van Katy! Nu had ik haar blognaam KatySays onthouden. In 2011 was er nog bijna niets online te vinden over Katy behalve dat blog en 3(!) online lessen. Ze was met het blog begonnen om haar ideeën over beweging te delen met de cursisten van haar opleiding tot Restorative Exercise Specialist die bestond uit lezingen met oefensessie. Online, want de cursisten kwamen inmiddels al van heinde en verre. Ik begon te lezen en was even voor niets en niemand bereikbaar, zoals ik me als 10-jarige kon verliezen in de nieuwste Donald Duck. Wat een kick! Op Katy’s blog vond ik zo ongeveer alle informatie waarnaar ik als pilatestrainer lange tijd op zoek was. Ik moest en zou haar ontmoeten en van haar leren!

Biomechanische visie van Katy Bowman

Katy Bowman is biomechanicus. Ze heeft inmiddels 8 boeken geschreven over haar kijk op beweging: hoe reageert het lichaam op krachten van buitenaf en krachten van binnenuit, waar in je lijf beweeg je te weinig of teveel en hoe kun je meer van jezelf bewegen. Katy heeft de gave om ingewikkelde concepten in lekentaal uit te leggen zonder aan precisie in te boeten. Ze slaat een brug tussen recente wetenschappelijke publicaties en oude opvattingen die je meestal nog op het internet en in (studie)boeken over beweging vindt. Haar informatie zet je aan het denken en helpt je om meer aan je welzijn te doen.

Leefstijl toen

Je lichaam wordt gevormd door alle dingen het ervaart. In de tijd dat we evolueerden als homo sapiens sapiens, gingen we als jagers-verzamelaars op zoek naar voedsel, water en beschutting (en plantten we ons voort). We leefden samen in stammen, gingen slapen als het donker werd en stonden op als de zon ons wakker maakte. We moesten bewegen om te overleven. Dat nam af toen we ons konden gaan vestigen op één plaats door landbouwtechnieken, zo’n 10.000 jaar geleden. Inmiddels zijn we beland in het digitale tijdperk, waarin bijna alles met een simpele beweging van je vinger op een scherm of toetsenbord kan worden geregeld.

Ga eens na hoe veerkrachtig je zou zijn als je zonder moderne hulpmiddelen zou leven! Kraanwater, elektriciteit en verwarming, je woning, de supermarkt, het internet, beschermend schoeisel, warme kleding en vervoermiddelen zijn modern comfort en voor de meesten van ons voldoende beschikbaar. Net als de krachten uit het oertijdleven, vormen deze uitvindingen je lichaam, maar helaas niet op de beste manier. Stilzitten (of het gebrek aan de krachten die je lichaam van nature nodig heeft) speelt een zeer grote rol in het risico op aandoeningen die onze kwaliteit van leven danig verstoren. Het meest voorkomend zijn vaatverkalking (kransslagaders, beroerte, diabetes type 2, dementie), dan volgen het bewegingsapparaat (artrose, osteoporose, nek- en rugklachten) en de psyche (angststoornissen en depressie) en in mindere mate longaandoeningen en kanker. Het is van belang dat je in beweging blijft. Met elke cel in je lichaam!

Uitlijning (alignment)

Terug naar Katy en haar visie op lichaamsbeweging en hoe het lichaam reageert op beweging en het gebrek aan beweging. Jouw lichaam past zich voortdurend aan om in balans te blijven (homeostase). Wat je het meeste doet of niet doet, daar stel jij jezelf, jouw lijf op in. Bijvoorbeeld hoe land je met je voet op de grond bij wandelen, hoeveel zit je op een stoel, welke schoenen draag je, werk je aan een beeldscherm, welke sport beoefen jij het liefst, wat zijn je slaapgewoontes, zitten je kleren strak, hoe zit het met je ademhaling. Alle door onze cultuur bepaalde gewoontes, opvattingen en overtuigingen, maar ook ‘t microbioom in de darmen en de mate van chronische stress vormen je.

Je gewoontes

In haar boeken beschrijft Katy haar model van oefeningen en ijkpunten (alignment points). Het model helpt je om met bepaalde oefeningen en stretches de bewegingsvrijheid van je gewrichten te evalueren. Je ontdekt de manier waarop jouw lichaam -jijzelf dus- omgaat met (onbewuste) gewoontes. Zodra jij je actieve en passieve gewoontes leert kennen, kun je ze gaan veranderen. Het voelt wel vreemd aan in het begin om je lijf uit te lijnen, maar het is erg verhelderend (sommigen noemen het zelfs confronterend….).

Normaal versus natuurlijk

Gewoontes die we normaal vinden zijn bijvoorbeeld zitten en schoenen dragen. Bedenk wel dat schoenen en stoelen, net als computers en smartfoons, moderne uitvingen zijn. En ze hebben zeker voordelen. Er is inmiddels aangetoond dat langdurig gebruik van die moderne hulpmiddelen je lichaam veranderen.

De moderne mens brengt niet alleen veel tijd door in een stoel, maar ook in een stoelzitpositie. Kijk maar eens naar een fietser, een hardloper met of zonder bal of racket, iemand op een paard of in een roeiboot: de heup- en kniegewrichten zijn langdurig in een gebogen positie.

Schoenen dragen: conventionele schoenen zijn stijf, hebben een wippende neus en een hak. Het dragen van zulke schoenen belemmert de beweeglijkheid van voetgewrichten en brengt door de hak het hele lichaam voor de loodlijn.  

Kijk maar eens naar jezelf in een spiegel. Als je staat ben je langer dan wanneer je in de stoelzitpositie of hardlooppositie komt. Als jouw gewrichten de meest tijd in die kleinere positie doorbrengen, dan komen de aanhechtingspunten van een aantal spieren dichter bij elkaar. Met loshangende spieren kun je geen kracht genereren, niet makkelijk in actie komen.

 “Use it or loose it”

De spiercellen die je niet gebruikt worden afgevoerd: die spieren zijn verkort. Ook al was de stoelzitbeweging actief! Sta je weer recht op, dan trekken de korter geworden spieren de gewrichten in elkaar. Spieren hechten immers vast boven en/of onder een gewricht. Als een gewricht beweegt onder druk van kortere spieren, ontstaat er frictie. En dat kan op den duur klachten veroorzaken.

Het is vrijwel onmogelijk om in deze moderne tijd van de ene dag op de andere te gaan leven als een oermens. Mocht je ’t gaan doen, bravo en succes! Je kunt het ook anders doen: stap voor stap meer van jezelf gaan bewegen in combinatie met de andere leefstijlpijlers (onbewerkte voeding, chronische stress vermijden, bioritme, sociaal netwerk, microbioom, natuur, zingeving en mindset). Zo ga je beter voor jezelf te zorgen en ga je huidige klachten te lijf.

Gelukkig kun je er zelf heel wat aan doen. De zelfhelende werking van meer beweging, meer van jezelf te bewegen en meer gevarieerd te bewegen is groot!

Hoe kun je meer van jezelf en meer gevarieerd bewegen?

Voorop gesteld: alle beweging is goed. Vooral als je het met plezier doet. Waar je eens op kunt gaan letten is de duur en de frequentie waarin je beweegt en vooral wanneer je niet beweegt. Wist je dat 20 minuten stilzitten al je gezondheid vermindert?

Het is echt een uitdaging om meer te bewegen in de moderne maatschappij. En dan is er nog gebrek aan tijd en energie om naar de sportschool of de sportvereniging te gaan. Maar je kunt meer doen dan “op afspraak” bewegen, in een speciaal gebouw of in een speciale outfit.

Bijvoorbeeld deze supersimpele tips, waarvan de meeste geen invloed hebben op je drukke schema (de eerste is natuurlijk een inkopper):

•   minimalistisch schoeisel dragen

•   op de vloer zitten of liggen in plaats van op een stoel/bank tijdens tv-kijken, lezen, eten bereiden, computeren

•   zittend werken afwisselen met staand werken

•   een verhoging voor je voeten bij het toilet, zodat je meer in de hurkzithouding komt (en vanuit hurkzit opstaat)

•   het keukengerei dat je het meest gebruikt heel hoog in een kast zetten of juist heel laag

•   ander stoelgebruik: heel traag gaan zitten of opstaan, op het puntje van de stoel zitten, in kleermakerszit, op een lagere stoel gaan zitten dan je gewend bent

•   in plaats van een winkelwagen een mandje nemen (wel een zonder wieltjes)

•   de trap nemen

•   op 1 been staan te wachten (lukt t met je ogen dicht?)

•   ’n bushalte eerder uitstappen of je auto verder weg van je bestemming parkeren

•   een stuk naast je fiets lopen

•   je voedsel kauwen in plaats van pureren/hakken/snijden

•   in elke deuropening even staan stretchen: handen tegen de deurpost en naar voren of opzij hangen

•   een touwtje losjes spannen in de deuropening en de ene keer er over heen stappen en de andere keer er onder door kruipen (variatie: achteruit, met iets zwaars in je handen)

 

Misschien lijken dit soort aanpassingen niet zo uitdagend, maar voor je celletjes die al lange tijd ongebruikt waren kan het aanvoelen alsof ze hun eerste marathontraining hebben gedaan: intens!

Ga zelf aan de slag met deze tips of lees één van Katy’s boeken. Wil je meer begeleiding, dan kun je met mij of een collega Nutritious Movement© Certified Restorative Exercise Specialist een skypesessie doen of een les afspreken.

NB Dit blog is geen vervanging voor medisch advies of een medische behandeling. Raadpleeg altijd voordat je begint aan een beweeg- of leefstijlprogramma een arts.

Mina van Brunschot

www.alignmentlab.eu

Praktijk voor beweging en leefstijl

 

Lees- en leefstijltips:

Katy Bowman www.nutritiousmovement.com

Liz Koch www.coreawareness.com

BrainGym http://braingymbelgium.be/nl/

Gary Ward Anatomy in Motion www.findingcentre.co.uk/

MovNat www.movnat.com

www.gezonddorp.nl

www.ancestralhealth.nl

www.salutogenese.nl

UA-115102230-1